Urbits och Kurbits - våra vägledande figurer

Vi välkomnar katten Urbits och ekorren Kurbits till bibblan!

Låt oss få presentera Urbits och Kurbits, katten och ekorren som precis flyttat till stan! 

Allting började med att biblioteken i Falun ville ha några figurer som kunde vara med och vägleda barn i olika sammanhang, som vid Meröppet, högläsning, dramatiserade pjäser och rundvandringar. Figurer barnen kunde känna igen och se fram emot att få träffa när man besöker biblioteket.

Figurerna togs sedan fram i samarbete med kända illustratören och barnboksförfattaren Stina Wirsén. Ett tidigare samarbete fanns redan med Stina, då hon illustrerat de figurer som finns på Bokbussen som åker runt i kommunen. Det nya samarbetet gav oss figurerna Urbits & Kurbits och deras busiga husdjur Dalahästen. Stina Wirsén ligger bland annat bakom de båda kända småbarnsbokserierna Vem? och Brokiga. 

Vilka är då dessa små filurer? Urbits är katten som älskar böcker, hen är klok och snäll och älskar att lära sig nya saker. Kurbits är ekorren som gärna dyker djupt ner i vattnet, hen är busig, sprallig och har svårt att sitta still. Dalahästen är husdjuret som är hungrig nästan jämt och som springer väldigt fort. När andra fick höra talas om dom här fina figurerna ville de såklart ocksålära känna dem. Därför kommer hela gänget också finnas med i lanseringen av det nya badhuset på Lugnet och framöver kliver de även in i Kulturhusets och Naturskolans verksamheter - plötsligt kom dom att bli hela Faluns figurer!  

De är inte bara stans nya maskotar, utan figurerna har också en funktion att vägleda och informera barnen när de framöver besöker biblioteken, det nya badhuset, Kulturhuset eller Naturskolan. Tanken är att de ska hjälpa barnen att känna trygghet inför vatten och simning, skapa läslust och nyfikenhet på böcker, känna mod att uttrycka sig och visa omtanke för djur och natur. Kostymerna vi kommer använda är gjorda av scenografen Anna Johansen, som gjort kostymer åt både Junibacken och tv-programmet Masked Singer.

I ett led i lanseringen av de nya figurerna har kommunen i samarbete med Stina Wirsén även tagit fram pysselboken: ”Rita & Klura med Urbits & Kurbits”. Innan sommarlovet skickades den ut till alla barn i förskolan, särskolan och årskurs 1. Alla barn i förskoleklass och särskolan kommer framöver få ett eget ex vid terminsstart. 

Så håll utkik efter Urbits & Kurbits i höst! Då dyker de upp på massor med platser, inte minsr på biblioteket för högläsning och skapande.  

Vi ses!