Livets pussel, kärlek och något litet mord

Kommande tillfällen

1. 2021-10-14 13:30 till 15:00.
    14 oktober torsdag
    Datum 13:30 – 15:00
  2. 2021-11-18 13:30 till 15:00.
    18 november torsdag
Visa alla

Digitalt via Teams

Välkommen till Falu stadsbiblioteks nya digitala bokcirkel med temat feelgood (and bad). Ta med dig din läsupplevelse till en härlig diskussion. Samtalsledare är bibliotekarie Tina Hedegård, Falu stadsbibliotek. Vi träffas digitalt på Teams digitala mötesplats tre torsdagar kl 13.30 under hösten. Detta beror på rådande restriktioner. Vi hoppas att så småningom kunna få träffas runt ett fikabord.

Du väljer själv när du vill vara med och anmäler dig inför varje tillfälle till kristina.hedegard@falun.se eller 023-820 85. Ring gärna för mer information om det exempelvis är första gången du använt dig av Teams.

• 16 september: Konsulten som inte ville bada (2021) av Mikael Bergstrand

Kenneth V Anderssons liv leker. Som framgångsrik konsult har han gjort sig en förmögenhet på att rationalisera bort anställda. Kenneth är en mästare på att välja bort saker, och av bekvämlighetsskäl har han valt bort äktenskap, barn och vänner. Hemma i lyxlägenheten njuter han istället av fina viner och filmkvällar med sin tio år yngre sambo. Men så en fredagskväll väljs han oväntat bort själv. När flickvännen gör slut rasar hela hans tillvaro samman. Efter ett par misslyckade dejtingförsök åker han ut till sommarhuset i Baskemölla på Österlen för att slicka sina sår och pliktskyldigt besöka sin far på äldreboendet.

Konsulten som inte ville bada är en roman om att hitta sig själv, berättad med den humor och värme som blivit Mikael Bergstrands signum. Författaren har tidigare skrivit bla Delhis vackraste händer, som filmades med skådespelaren Björn Kjellman i huvudrollen. Kjellman har även läst in Konsulten som inte ville bada, som finns på Biblio.

• 14 oktober: Sömmerskans gåva (2021) av Fiona Valpy

Paris 1940. Staden är ockuperad av nazisterna och tre unga sömmerskor bär på stora hemligheter. Mireille är med i motståndsrörelsen, Claire har blivit förförd av en tysk officer och Viviennes hemlighet är större än vad någon kan ana. De tre sömmerskorna ställs inför omöjliga val. Är deras förbund starkt nog, kan de överleva mänsklighetens mörkaste tid utan att slitas isär? Långt senare åker Claires barnbarn Harriet till Paris för att söka sina rötter. Hon upptäcker sanningen om sin familjs mörka historia, en sanning långt mer dramatisk än hon kunnat föreställa sig. Sömmerskans gåva är en gripande och ödesmättad roman om mödrar och döttrar, kärlek och vänskap, och om att möta vår egen historia.

Fiona Valpys bästsäljande böcker har översatts till över 20 språk. Hon är britt, men har bott i Frankrike i flera år och är numera bosatt i Skottland.

• 18 november: Je m'apelle Agneta (2021) av Emma Hamberg

Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill. Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne. Några dagar senare står Agneta på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan börja.

"Samtidsporträtten av den frenetiskt resultatinriktade maken Magnus och hans motsträviga fru är så träffsäkra att jag fnissar mig igenom första kapitlet ... Det är nionde boken av Emma Hamberg, och hon skriver bra, med stora doser humor och känsla för såväl miljöskildring och dialog. (Och ostar. Man blir väldigt sugen på ost.)" Lotta Olsson, Dagens Nyheter. Författaren Emma Hamberg har själv gjort en charmig inläsning av sin bok, som finns på Biblio.

Boktips 1

1. Konsulten som inte ville bada

Av: Bergstrand, Mikael
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur

Boktips 2

1. Sömmerskans gåva

Av: Valpy, Fiona
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

Boktips 3

1. Je m'appelle Agneta

Av: Hamberg, Emma
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur

1. 2021-10-14 13:30 till 15:00.
    14 oktober torsdag
    Datum 13:30 – 15:00
  2. 2021-11-18 13:30 till 15:00.
    18 november torsdag