Liten webbskola

På den här sidan har vi samlat lite tips om hur du kan använda bibliotekens webbplats. I avsnittet "E-biblioteket" finns även en länk till fördjupad information om e-böcker och e-ljudböcker.

Välkommen till Biblioteken i Faluns webbplats

Webben anpassar sig efter den skärm du väljer att titta på: dator, platta eller mobil. OBS! Den webbläsare som följer med när du köper mobil eller platta fungerar inte alltid så bra. Vi rekommenderar att du laddar ner gratisprogrammet Chrome och öppnar bibliotekssidan där.

Logga in

Logga in på samma ställe för att hantera dina lån och reservationer, och för att låna e-böcker och e-ljudböcker m.m. På dator eller platta klickar du på den gröna knappen längst upp till höger på skärmen. I mobilen klickar du på plustecknet och väljer "gubben". Du loggar in med bibliotekskortets nummer (alla tecken utan mellanslag) eller personnummer och pin-kod (4 siffror). Om du saknar eller har glömt pinkod klickar du på länken NY PINKOD så skickas en kod till din e-postadress. Kontakta ditt bibliotek om det trasslar på något sätt.

Meny

Menyn, den röda listen med flera underavdelningar under varje rubrik, är en slag register som hjälper dig att snabbt komma åt den information du söker. På datorskärm/platta är det den horisontella röda knappraden högst upp på startsidan. På mobilen når du samma rubriker genom plustecknet.

Mina sidor

I menyn ”Mina sidor” hittar du personlig låntagarinformation. Där kan du se dina lån och göra omlån, under förutsättning att lånen inte är försenade eller reserverade. Du kan också se dina reservationer och vilket könummer du har. Bli inte alltför avskräckt om ditt könummer är högt - ju fler som reserverar, ju fler böcker köper biblioteket in. Du kan också ta bort en reservation eller byta hämtställe om du vill. Läs mer om reservationer en bit ner på sidan.

Under ”Mina listor” finns hemsidans förvalda listor: Läst, Jag vill läsa och Mina betyg. Motsvarande listrubriker finns vid varje titel när du söker i katalogen. Där kan du också skapa nya listor med andra rubriker. Om du vill spara något i en lista klickar du bara på den lista du vill använda. 

Rubriken ”Mina lånekort” är lite missvisande. De handlar egentligen inte om flera lånekort, men om du har ett extra biblioteks-id så syns det också här. Via knappen Ändra kan du själv redigera dina kontaktuppgifter så att e-post och telefonnummer är aktuella. Det är ju bara din hemadress som uppdateras automatiskt via folkbokföringsregistret. Du kan också byta pinkod.

Låna om

För att låna om måste du vara inloggad på Mina sidor. Gå sen till Mina lån och välj de medier du vill låna om. Om någon titel är reserverad kan du inte låna om och det fungerar inte heller om lånet har gått ut. Det kommer i så fall upp ett meddelande när du försöker göra omlånet. Om allt gick bra kommer det upp en bekräftelse och nytt återlämningsdatum. 

Fjärrlån från bibliotek utanför kommunen kan du inte låna om själv Kontakta biblioteket så hjälper vi till.

Sök smart

Du behöver inte veta vare sig författare eller titel för att använda webbsidans sökfält. Det går utmärkt att söka på brett på ämne (t.ex. trädgård), kategori (deckare) eller medietyp (e-bok). 

Ju bredare du söker desto fler träffar får du som första resultat. Därefter kan du lägga på filter och skräddarsy sökningen utifrån dina önskemål. Klicka på pilen vid någon filtergrupp och välj ett eller flera filter. Du kan kombinera hur du vill. Ett annat sätt att avgränsa är att skriva flera sökord, t.ex. perenner trädgård blommor. Då får du träffar som innehåller alla tre orden. Ibland räcker det kanske att, i raden under filtren, välja att sortera på publiceringsår så att de nyaste kommer först.

Om du vill söka exakt på en författare eller titel men är osäker på stavningen, kan du ersätta en eller flera bokstäver med en asterisk [*]. Det går dock inte att börja ett ord med * i detta sökfält. 

Söker du på ett fras eller mening inom citationstecken “ x ”  får du sällan några träffar under fliken Katalog, men däremot om du väljer fliken  Externa söktjänster + Wikipedia. Den där diktraden som du tycker om eller meningen som de citerade i ditt favoritprogram – vem var det nu som skrev eller sa så? Det kan du få veta där.

Reservera 

Reservera gärna medier på webbplatsen, det kostar ingenting och du kan låna från alla folkbibliotek i kommunen.

Sök upp titeln du vill reservera,  klicka på den och kontrollera att du väljer rätt version av mediet, t.ex. ljudbok. Det ser du under rubriken Medietyp. Klicka på knappen Reservera och välj den biblioteksenhet där du vill hämta boken.

När du klickat OK så får du en bekräftelse på att du reserverat titeln och vilken köplats du har. När din reservation finns att hämta får du en avisering via e-post. Det gäller även böcker som finns inne när du reserverar.  

Om du inte längre vill stå i kö på en bok kan du själv ta bort reservationen om du är inloggad på Mina sidor. Markera i rutan på den titel du vill ta bort och klicka sedan på Ta bort. Kontrollera att du har lagt in rätt e-postadress på Mina sidor, du registrerar och håller adressen uppdaterad själv.

 

Biblioteket i fickan

E-böcker

I menyn: E-biblioteket hittar du sådant du kan låna och läsa eller lyssna på utan att besöka ett fysiskt bibliotek. 

Visste du mobilen kan bli en digital bokhylla med stort innehåll? Du kan låna och ladda ner upp till tre böcker under 7 dagar och sedan läsa utan internetuppkoppling på din surfplatta eller mobil. Föredrar du att lyssna kan du låna e-ljudböcker istället. Om du spelar upp boken genom webbläsaren måste du vara internetansluten medan du lyssnar. Om du istället använder gratisappen Biblio kan du även ladda ner boken och lyssna offline. Ljudbokspelaren håller reda var du senast slutade lyssna.

Instruktioner för att komma igång finns i menyn E-biblioteket + E-böcker eller E-ljudböcker

 

E-tidningar

Under rubriken: E-tidningar finns den spännande tjänsten Pressreader som låter dig välja bland 7000 (varav ca 250 svenska) tidningar och tidskrifter från världens alla hörn. Med internetanslutning kan du läsa på dator, platta eller mobil så länge du är inloggad på bibliotekets hemsida. Om du väljer att ladda ner tidningar till mobil eller platta genom appen Pressreader kan du läsa var som helst utan uppkoppling. Och det är helt gratis.

Det kan vara bra att veta att tidningsutgivarna själva bestämmer om deras tidningar ska vara med, så utbudet kan variera från en vecka till en annan.  

 

Cineasterna - film genom biblioteket

Cineasterna är en streamingtjänst som bara är tillgänglig för bibliotek och deras låntagare. Tjänsten är gratis, och man kan låna två filmer per låntagare och 30-dagarsperiod. Du kan använda din smarta telefon, platta eller dator, och det går också bra att streama filmen till en TV-skärm.

För att kunna titta måste du vara uppkopplad till internet men du kan göra avbrott i tittande när det passar dig. Filmen är tillgänglig under 48 timmar. Under den perioden kan du se om filmen hur många gånger du vill.

Instruktioner för att komma igång hittar du i menyn E-biblioteket + Cineasterna