E-tidningar

PressReader

PressReader är en tidnings- och tidskriftsdatabas. Här kan du läsa tidningar i fulltext från hela världen och på många olika språk. Det finns ca 240 svenska tidningar inklusive Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Dessutom hittar du ca 7 000 tidningar från övriga världen. Du kan använda PressReader på din dator hemifrån eller via appen PressReader. I appen kan du ladda ned dagstidningar och tidskrifter när du är ansluten till Falu kommuns nätverk. När du laddat ned en tidning kan du läsa den var som helst.

Du har tillgång till nedladdningar/prenumerationer du gjort i appen under 72 timmar.

Du loggar in på webbplatsen med ditt lånekortsnummer ELLER personnummer och pinkod.  

OBS! På vissa nya datorer fungerar inte alla webbläsare med Pressreader. Prova i så fall med någon annan, t.ex. MIcrosoft Edge eller Safari.

Sök i  PressReader på biblioteket

Sök i Pressreader var du än ärNättidskriftskatalogen

Nättidskriftskatalogen innehåller tidskrifter som bara finns på nätet. Somliga av dem utkommer regelbundet med större uppdateringar i nummerform, andra publicerar nytt material allt eftersom. Unikt för webbtidskrifter är möjligheten att föra en direkt dialog med läsarna via kommentarfunktioner och debattforum. Här finns webbplatser med tidskrifter som betraktar sig själva just som tidskrifter och har en redaktion som väljer ut och publicerar material. 

Läs mer och sök i Nättidskriftskatalogen

Svenska dagstidningar

Sök i Falukuriren och andra historiska dagstidningar fritt på webben. 

Kungliga biblioteket (KB) och Riksarkivet (RA) har erhållit en donation från forskningsstiftelsen Arcadia, en välgörenhetsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Tack vare donationen kan KB och RA digitalisera återstoden av det upphovsrättsfria svenska pressarvet.

Den upphovsrättsfria tidningssamlingen på KB innehåller cirka 1 250 titlar av mycket varierande storlek: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast kom ut med ett nummer, samt en mängd varianter däremellan. Tidningsutgivningen i Sverige var rik, inte minst på 1800-talet och varje stad hade minst en tidning och inte sällan fler. Förutom dagstidningar med anknytning till olika orter så finns det också i samlingen, en inte obetydligt mängd tidningar som täcker olika specialområden.

Svenska dagstidningar

Mediearkivet 

Sök i Dala-Demokraten (från 2007), Falu-Kuriren (från 2001), Dagens Nyheter (från 1991) och mycket mer. Mediearkivet är ett nyhetsarkiv som inkluderar material från över 500 källor, tidskrifter och telegrambyrå er. Arkivet uppdateras dagligen och innehåller fler än 12 miljoner sökbara artiklar, 7 miljoner svenska och 5 miljoner norska. Sträcker sig från slutet av 1980-talet och framåt.

Mediearkivet är lösenordsskyddat och går inte att nå hemifrån. Be personalen om hjälp att logga in på biblioteket.

Mediearkivet på biblioteket