Dalarna på biblioteket

Dalasamlingen på bibliotekets övre våning är en av de största samlingarna i Sverige med litteratur om ett särskilt landskap. Här kan du hitta både romaner, diktsamlingar och fackböcker med dalaanknytning i alla tänkbara ämnen. Det finns även högskoleuppsatser, årsskrifter, tidskrifter och tidningsartiklar, dalamusik på cd och filmer på video och dvd. Det mesta går att låna hem. Alla titlar finns med i bibliotekskatalogen och personalen i informationsdiskarna hjälper dig gärna att söka det du inte hittar själv.

Här är fyra av Dalarnas landskapssymboler. Klicka på bilden för att läsa mer.

Dalarna - mångkultur och urfolk

Dalarna uppfattas ofta som ett genuint svenskt landskap där traditionerna har bevarats genom många generationer. Men Dalarna har också en lång historia av invandring. På medeltiden kom tyskar för att arbeta med bergsbruk. Under 1500- och 1600-talen kom svedjefinnarna som koloniserade Dalarnas skogar. Ungefär samtidigt etablerade sig utländska köpmän och hantverkare bland annat i Falun. På 1600-talet kom valloner till några av järnbruken. Många av de seder och traditioner som nu anses svenska, fördes hit av de nyinflyttade. Även under senare århundraden har Dalarnas kultur berikats genom både arbetskraftsinvandring och annan inflyttning. 

Samtidigt har Dalarna också haft Sveriges sydligaste sameby inom sina gränser. Samerna räknas som Sveriges ursprungsfolk och forskarna tror att de kom till Norden strax efter att inlandsisen försvunnit, troligen österifrån. Så sent som i mitten av 1800-talet bodde det samer även i södra Dalarna och ända ner till Uppland. En del av dem  var anställda som s. k. sockenlappar, för att bl. a. hjälpa till med rovdjursjakt.

Ohtsedidh är ett projekt som vill synliggöra och sprida kunskap om samiskt kulturarv i Mellansverige. Nu finns det en karta där man kan klicka på platser med samiska lämningar utanför renskötselområdet, bland annat i Dalarna. Kartan hittar du här.

Läs mera i:

Dalarnas hembygdsbok 2006: Dalarna ett mångkulturellt landskap. (2006).

Ejdervik, Anders, Saernie tjaalege : berättelsen om Idresamerna. (1994).

Gharni, Nirvana, Vem får kalla sig kulla? (2016).

Invandringens betydelse för Dalarna och Sverige : fyra föreläsningar från Släktforskardagarna i Borlänge 2002. (2002).

Lannerbro Norell, Maria, Samekulturen i Idre. (2006).

Svanberg, Ingvar, Sockenlappar : en etnologisk studie av bofasta samer och deras nomadiska förfäder mellansverige. (1981). 

Några boktips om Dalarna

Vill du ha en snabb orientering om vad Dalarna är? Här är några böcker som ger en bra överblick över landskapets historia, kultur, natur och människor. Sök vidare i bibliotekskatalogen eller i Dalabibliografin i databasen Libris om du vill hitta böcker om någon viss ort eller företeelse. 

Ahlberg, Hakon, Dalarna genom 2000 år. (2000).

Ericson, Björn, Strövtåg i Dalarnas historia. (2015).

Gidstam, Björn, Dalarna – bilder från ett kulturlandskap. (1987).

Ljung, Tomas, Landet bortom tiden. (2000).

Marklund, Pelle, Dalfolk i 20:e seklet. (2008).

111 betydande män och kvinnor i Världsarvet Falun under 400 år. (2012).

Karta över Dalarnas kommuner.

Läs om Dalarna

 1. Finnmarken förr och nu

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Tidskrift
 2. Skogsriskan

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Kryptogamer
  Finns som: Tidskrift
 3. Släktforskaren

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Genealogi
  Finns som: Tidskrift
 4. Fåglar i Dalarna

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Fåglar (Aves)
  Finns som: Tidskrift
Visa fler titlar...