50 år för Faluborna - biblioteket jubilerar!

I november fyller Falu stadsbibliotek 50 år. Det var den 21 november 1968 som vi tog klivet från det traditionella läse- och lånebiblioteket i Medborgarhuset, till ett modernt folkbibliotek som invigdes av Gustav VI Adolf.

Gustav den VI inviger stadsbiblioteket, besökare lyssnar på LP-skivor.

I det nya biblioteket fanns inte bara böcker. Här hölls sagostunder, filmvisningar, föredrag och konserter. Vid tolv lyssnarplatser på övre våningen kunde man spela upp musik från nymodigheten LP-skivor.

BIblioteket förändras ständigt för att hänga med i utvecklingen och möta nya behov. Numera kan böcker även läsas på surfplattor eller i mobilen, och filmer kan man låna hem eller streama. Men det är fortfarande lika viktigt att bjuda in till en levande och intressant verksamhet!

Här är länkar till musik från 1968. (Listorna finns på Spotify)

Svensktoppen 1968

Tio i topp 1968

Kvällstoppen 1968

Bibliotekshistoria

Även om öppna bibliotek har funnits längre än vad många kanske vet så dröjde det en bra bit in på nittonhundratalet innan verksamheten anpassades till, och började användas av, den breda allmänheten.

Idag är folkbiblioteken en självklar del av den service vi förväntar oss att kommunerna erbjuder sina innevånare. Läs och se mer om vägen dit och om bibliotekens historia  i Falu kommun.